ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Το έθιμο του Χριστόψωμου στην Αργιθέα

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Το έθιμο του Χριστόψωμου στην Αργιθέα

Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου
ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ στο τραπέζι, τα παλιά χρόνια στην Αργιθέα, η μάνα έβαζε το ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ!!!
Πως αυτό γίνονταν όμως έχει σημασία: Γίνονταν από φρεσκοαλεσμένο καλαμποκίσιο αλεύρι. Την παραμονή, σαν χτές, με το σουρούπωμα πήγαιναν οι Αργιθεάτισσες γυναίκες στη βρύση και έπαιρναν το αμίλητο-το άκριτο νερό ως εξής:  Έπαιρναν τη βαρέλα η το γκιούμι και στην ποδιά τους λίγο ψωμί, σπορήματα, λίγο βούτυρο και καμμιά δεκάρα ή 20άρα.
Φτάνοντας στη βρύση την άλειφαν με το βούτυρο, έρριχναν το ψωμί και τα σπορήματα στη βάση της που έρρεε το νερό και με τη δεκάρα την σταύρωναντρείς φορές λέγοντας:
 Όπως τρέχς βρύση μ' να τρέχουν ούλα τα καλά!!!!!!Ύστερα γιόμιζαν τη βαρέλα ή το γκιούμι και επέστρεφαν στο σπίτι. Αν δε συναντούσαν άνθρωπο στο δρόμο δεν του έκρενεν( άκριτο ή αμίλητο νερό). Με αυτό το νερό έφκιαναν την ανεβατή μπομπότα - το ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ και την κεντούσαν επάνω με στολίδια.

Με ποτήρια έφτειαχναν κύκλους και με κούπες από βελανίδια έφτειαχναν τις μικρότερες!!! Μοσχομύριζε το σπίτι όταν ψήνονταν στη γάστρα!!! Δεν απλώναμε στο ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ το βράδι. Έμπαινε ολόκληρο στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!!!!!
Τι ωραία χρόνια κι ας ήταν φτωχά!!!


Πηγή(PrasiaOnline): http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2013/12/blog-post_1758.html#ixzz2oacNjIBl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις