ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Άγαλμα της Ελευθερίας










                                 Εικόνες από την Ημέρα των Αποκαλυπτηρίων

 

 

 

Δέος και επιβλητικότητα σκορπά το Άγαλμα της Ελευθερίας

Το μεγαλείο του Μεσολογγίου μεταλαμπαδεύεται πλέον μέσα 
και από το επιβλητικό άγαλμα που από χτες κοσμεί την περιοχή της Πύλης 
και του Ιστορικού Τείχους.

Παρουσία του Κύπριου γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη από χτες το απόγευμα το επιβλητικό άγαλμα, ύψους πέντε μέτρων, τοποθετήθηκε σιγά - σιγά μέχρι το βράδυ στη βάση του και σήμερα ολοκληρώνεται η εγκατάσταση με την ρύθμιση κάποιων άλλων παραμέτρων που θα το τελειοποιήσουν. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε αυθόρμητα χτες το βράδυ στο σημείο έμεινε με ανοιχτό το στόμα και δεν μπορούσε να κρύψει τον θαυμασμό του. Η γυναίκα - σύμβολο της ελευθερίας που αναπαριστάται με το σπαθί στο χέρι φωνάζει για να εμψυχώσει τους συναγωνιστές της. Κυριολεκτικά σε πιάνει ρίγος και μεμιάς αυτός που το βλέπει μεταφέρεται στο παρελθόν και γίνεται κοινωνός των μοναδικών στιγμών αυτοθυσίας και ηρωισμού που είχαν συμβεί πριν από 188 χρόνια.
Το εντυπωσιακό άγαλμα είναι προσφορά Ελλήνων Ομογενών από την Βόρεια Καρολίνα, του Δημήτρη και της Ελένης Τάσσιου με καταγωγή από την Ευρυτανία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευρυτάνας δωρητής γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο, εκεί που ο ήρωας Μάρκος Μπότσαρης άφησε την τελευταία του πνοή στην γνωστή ως Μάχη του Κεφαλοβρύσου. Επόμενο είναι τα βιώματα και οι συμβολισμοί να τον επηρέασαν στην απόφασή του να προβεί στην δωρεά του αγάλματος και η πόλη του Μεσολογγίου πρέπει να τον ευχαριστήσει και να τον τιμήσει δεόντως.
Πλέον ο χώρος αλλάζει όψη και αποκτά μεγαλύτερη αίγλη που είναι σίγουρο πως με την ολοκλήρωση και της ανάπλασης θα έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Το Μεσολόγγι πρέπει να συνεχίσει να διδάσκει και να μεταλαμπαδεύει την τεράστια ιστορία του στις νέες γενιές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο σε όσους εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΕΛΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις